Op vakantie? 6 IT tips!

De vakantieperiode staat voor de deur, een tijd om te ontspannen en te genieten van welverdiende rust. Maar vergeet niet dat cybersecurity ook tijdens je vakantie van groot belang is. Het is essentieel om je bewust te zijn van je acties en de veiligheid van je digitale apparaten. Daarom delen we in deze nieuwsbrief belangrijke tips om veilig op vakantie te gaan met je bedrijfsinformatie.

Wees bewust!

Bewustwording is de basis van cybersecurity. Denk bijvoorbeeld na over welke informatie en foto’s je deelt en let op je privacy-instellingen. Zowel werknemers als werkgevers moeten voorbereid zijn op cybergevaren. Helaas heeft meer dan 60% van alle organisaties geen cyberresilience-strategie. Cybercriminelen maken dankbaar gebruik van onbewust gedeelde informatie en openstaande digitale poorten.

Kortom, wees je bewust van je acties en volg deze tips om veilig op vakantie te gaan en je bedrijfsinformatie te beschermen. Een zorgeloze vakantie is mogelijk, zolang je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt.

Controleer je databundel

Voordat je op vakantie gaat, controleer je jouw databundel. Datakosten kunnen snel oplopen, dus houd bij hoeveel data jij en je werknemers gebruiken. Pas zo nodig je databundel aan voor je reis. Vergeet ook niet te controleren of je databundel geldig is in het land waar je naartoe gaat.

Laat je apparaten thuis achter?

Neem dan voorzorgsmaatregelen:

  • Schakel apparaten uit wanneer je ze niet gebruikt.
  • Koppel apparaten los van internet, inclusief Wi-Fi- en mobiele datanetwerken.
  • Beveilig je laptop met een wachtwoord en Multi-factor Authentication (MFA) om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.
  • Versleutel gevoelige informatie op je apparaten om diefstal van persoonlijke gegevens te voorkomen.
  • Informeer je buren over je vakantieplannen, zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden.

Maak een back up!

Back-ups zijn van levensbelang voor je bedrijf. Zorg ervoor dat je regelmatig een back-up maakt van al je bedrijfsgegevens, ook van apparaten die je thuis gebruikt. Bewaar de back-ups op een externe server of in de cloud, zodat je altijd toegang hebt tot belangrijke gegevens, waar je ook bent.

Houd je apparaten up to date

Zorg ervoor dat je software-updates, app-updates en patches zo snel mogelijk installeert. Zo blijven je apparaten beschermd tegen de nieuwste dreigingen.

Vergeet wifi, gebruik 4G

Openbare wifi-netwerken kunnen gevaarlijk zijn. Gebruik indien mogelijk een Virtual Private Network (VPN) om jezelf te beschermen tegen cyberaanvallen. Kies voor beveiligde verbindingen en vermijd het gebruik van openbare netwerken voor gevoelige activiteiten, zoals internetbankieren.

Geniet van je vakantie en houd jezelf en je bedrijf veilig!