Instagram en Facebook (Meta) nog steeds kwetsbaar voor Phishing.

Introductie

In een tijd waarin sociale mediaplatformen zoals Instagram en Facebook een belangrijk onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven is er het constante risico voor cyberdreigingen. Ondanks de voortdurende inspanningen van sociale mediaplatformen om hun veiligheidsmaatregelen te versterken, zijn ze nog steeds niet immuun voor de tactieken van oplichters en cybercriminelen. De NOS heeft recent onderzoek gedaan naar phishing bij sociale mediaplatformen. In het onderzoek kwam naar voren dat sociale mediaplatformen nog steeds vatbaar zijn voor deze vorm van cyberaanvallen, ondanks de toegenomen bewustwording en inspanningen om gebruikers te beschermen.

Phishingaanvallen op sociale media platformen

Phishingaanvallen zijn een vorm van digitale misleiding die vaak erg eenvoudig lijken, maar grote negatieve gevolgen kan hebben voor de slachtoffers. Phishing gebeurt vaak door het nabootsen van inlogpagina’s van sociale mediaplatformen waarbij gebruikers worden misleid om hun inloggegevens vrij te geven aan kwaadwillende actoren. Tijdens een recent onderzoek van NOS volgden onderzoekers de praktijken van een phishingorganisatie die in Lagos, Nigeria. Door middel van beveiligingslekken bij de organisatie konden de onderzoekers drie weken lang infiltreren in de interne operaties van deze bende. In deze periode werden meer dan 3200 gebruikers wereldwijd slachtoffer van accounthacks. Deze accounts werden vervolgens misbruikt voor het verspreiden van spam en andere phishingactiviteiten. Slachtoffers bleven vaak hulpeloos achter, terwijl Meta aangeeft dat zij continu hun beveiligingssystemen verbeteren.

Opvallend was dat deze criminele activiteiten werden uitgevoerd met relatief eenvoudige technologieën, zonder dat er geavanceerde middelen werden ingezet. Dit onderstreept het verontrustende feit dat voor cyberdreigingen het niet noodzakelijk is om geavanceerde technologieën in te zetten om schade aan te richten.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


De reactie van Meta op Phishing

Ondanks de beweringen van Meta dat zij continu werken aan het verbeteren van hun beveiligingssystemen blijven slachtoffers vaak hulpeloos achter. “We werken onophoudelijk aan het verbeteren van onze beveiligingsmaatregelen en het verhogen van de weerbaarheid van onze gebruikers tegen dergelijke aanvallen,” aldus een woordvoerder van Meta. Ondanks deze inspanningen blijven critici vraagtekens plaatsen bij de effectiviteit van deze maatregelen.

Wat je zelf kan doen om phishing tegen te gaan

Door de kwetsbaarheid van sociale media platformen is het belangrijk om zelf bewust te zijn van de risico’s van phising. Om je sociale media kanalen te beschermen tegen cyberdreigingen raden we de volgende maatregelen aan:

  • Implementeer tweestapsverificatie: Versterk de beveiliging van je accounts door tweestapsverificatie te activeren. Hierdoor wordt toegang tot krijgen tot je account veel moeilijker gemaakt, zelfs als aanvallers je wachtwoord hebben.
  • Gebruik unieke en sterke wachtwoorden: Vermijd zwakke wachtwoorden die gemakkelijk te raden zijn. Kies in plaats daarvan voor unieke en complexe wachtwoorden voor alle online accounts.
  • Open geen verdachte links: Vermijd het klikken op verdachte links in e-mails, berichten of op sociale media. Controleer altijd de URL voordat je op een link klikt en wees alert op signalen die kunnen wijzen op phishing.
  • Houd je software up-to-date: Zorg ervoor dat je regelmatig updates installeert voor al je software en apps. Deze updates bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches die kwetsbaarheden kunnen verhelpen en uw apparaten beschermen tegen aanvallen.

Ben je benieuwd naar het hele onderzoek van NOS? Lees dan hun nieuwsbericht hier.

Hoe kan 1Key helpen?

Bij 1Key begrijpen we de risico’s van phishingaanvallen op sociale mediaplatforms en de voortdurende dreiging die dit vormt voor bedrijven, met name voor MKB’s. Onze diensten zijn gericht op het bieden van concrete oplossingen om bedrijven te beschermen tegen deze dreigingen en om hen te helpen bij het versterken van hun cybersecurity.

Van uitgebreide beveiligingsaudits tot het ontwikkelen van robuuste incident response plannen, ons team staat klaar om bedrijven te ondersteunen bij het identificeren en aanpakken van kwetsbaarheden in hun digitale beveiliging. Daarnaast bieden we gespecialiseerde trainingen aan om het bewustzijn van cybersecurity binnen organisaties te vergroten, zodat medewerkers beter zijn uitgerust om potentiële bedreigingen te herkennen en hierop te reageren.

Het beveiligen van bedrijfsgegevens en het beschermen van de digitale infrastructuur is een complexe taak, vooral in het huidige cyberlandschap. Door samen te werken met 1Key kunnen bedrijven de nodige stappen zetten om zichzelf te beschermen tegen de voortdurende dreiging van cyberaanvallen en hun veerkracht tegenover deze bedreigingen te vergroten.

Ben je benieuwd wat de huidige status is van jouw cybersecurity? Doe dan onze vrijblijvende cybersecurityscan!