Heb jij je minimale beveiligingsvoorwaarden al geregeld?

Dat cyberrisico’s een permanent onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven is intussen wel duidelijk. Een verzekering hiervoor afsluiten staat dan ook bij veel bedrijven op de agenda.

Maar, waar een paar jaar geleden dit nog voor een paar euro in de maand en de blauwe ogen van de verzekerde geregeld was, komt daar nu meer bij kijken.

Cyberverzekering

Voor MKB-bedrijven, die vaak niet over uitgebreide interne cybersecurityteams beschikken, kunnen de gevolgen van een cyberaanval verwoestend zijn. Gelukkig heeft de ontwikkeling van cyberverzekeringen in de afgelopen jaren geleid tot nieuwe mogelijkheden voor deze bedrijven om zich te beschermen tegen digitale dreigingen.

Cyberverzekeringen zijn speciaal ontworpen om bedrijven financiële bescherming te bieden in het geval van een cyberaanval of datalek. Deze verzekeringen dekken niet alleen de kosten van het herstel na een incident, maar bieden ook ondersteuning en expertise om de gevolgen van een aanval te minimaliseren. Voor MKB-bedrijven kunnen cyberverzekeringen een cruciale rol spelen bij het waarborgen van de continuïteit van hun activiteiten.

Echter, voordat een MKB-bedrijf een cyberverzekering afsluit, moeten er enkele voorwaarden worden vervuld. Deze voorwaarden kunnen variëren afhankelijk van de verzekeraar, maar op hoofdlijn komen ze overeen. Dit hebben we samengevat in ons Security Framework.

Security Framework

Om de grote en veranderende wereld van cybersecurity te ordenen is het Security Framework ontworpen. De fases helpen om de voorwaarden van een verzekeringspolig goed te vertalen naar een technische oplossing.

In de voorwaarden van verzekeraars staan vergelijkbare cybersecurity maatregelen vernoemd, echter kunnen de details verschillen. Bijvoorbeeld, ‘binnen 72 uur kritische updates draaien’ of ‘binnen 4 weken kritische updates draaien’.

Per fase zijn er zowel technische als beleidsmatige oplossingen beschikbaar.

  1. Identificatie: Identificeer kritieke systemen, gegevens en kwetsbaarheden, bepaal risiconiveaus en ontwikkel een overzicht van de beveiligingsbehoeften.
  2. Bescherming: Implementeer beveiligingsmaatregelen zoals toegangscontroles, encryptie en bewustwordingstraining om systemen en gegevens te beschermen tegen potentiële dreigingen.
  3. Detectie: Stel mechanismen in om ongeautoriseerde activiteiten en beveiligingsinbreuken te detecteren, zoals monitoring van netwerkverkeer, inbraakdetectiesystemen en logbestandsanalyse.
  4. Respons: Ontwikkel een responsplan voor incidenten, inclusief escalatieprocedures, herstelmaatregelen en communicatiekanalen om snel te reageren op cyberaanvallen.
  5. Herstel: Herstel systemen en gegevens na een incident, analyseer de oorzaak en implementeer verbeteringen om toekomstige incidenten te voorkomen. Voer ook regelmatig evaluaties en tests uit om de effectiviteit van de beveiligingsmaatregelen te waarborgen.

Wat kan 1Key hierin betekenen?

Wij hebben de polisvoorwaarden van de grote verzekeraars vertaald naar een technische en beleidsmatige invulling. Daardoor zijn we heel goed op de hoogte wat het precies betekent om aan deze voorwaarden te kunnen voldoen. Alle verzekeraars beschrijven dezelfde minimale beveiligingsvoorwaarden.

De meeste verzekeraars leggen de nadruk op goede endpoint beveiliging, e-mail beveiliging, back-ups en training van medewerkers. Voor al die onderwerpen zijn heel goede (standaard) oplossingen beschikbaar. 1Key heeft in de afgelopen jaren een pakket samengesteld wat het beste aansluit bij MKB bedrijven. En daarbij hebben we uiteraard rekening gehouden met de prijs.

Cybersecurity is een relatief nieuw fenomeen en het is continu in ontwikkeling. Dat maakt het dus onmogelijk om een standaard beveiliging voor te maken. Wat in de toekomst de standaard zal worden weten we niet, maar we weten wel dat het 90% zal overlappen met het security pakket zoals we die hebben ontwikkeld.

Als u vragen heeft over uw cyberverzekering, neem dan contact met ons op.